maandag 17 februari 2014

Appeltaart & Sachertorte

We hebben natuurlijk ook gekookt voor het feestje!
Een lekkere taart of taarten, kunnen natuurlijk niet ontbreken. De confituur taarten van Vandevyvere in Kuurne, konden niet ontbreken maar ik wou zelf ook 2 taarten maken zodat we zeker niks te kort gingen komen. Gelukkig had ik mijn grote meid als assistente en mijn kleinste als 'pottelikker'.
Onze eerste taart wordt een appeltaart!
Als recept heb ik het eenvoudige recept gebruikt uit een kookboekje die we hier thuis hebben staan:
Benodigdheden:



  • 150 gr.boter of margarine
  • 150 gr. suiker + 2 eetlepels suiker
  • 250 gr. zelfrijzende bloem
  • 1 ei
  • 6 appels
  • snuifje zout

En koken maar:



  1. de oven voorverwarmen op 150°
  2. meng de bloem, boter, suiker, zout en de helft van het los geklopte ei
  3. doe het deeg in een beboterde taartvorm, houd een weinig deeg achter
  4. schil de appels en snij ze in niet te dikke schijfjes
  5. doe ze in een kom en meng ze met de eetlepels suiker
  6. rol de rests van het deeg uit en snij er smalle repen van, hiermee maak je een netwerk over de taart
  7. bestrijk de taart met de rest van het ei en laat ze 50 a 60 min. bakken

Deze heb'k dus samen met mijn keukenprinsesje gemaakt.

De oven in...

en er weer uit:

Daarna over naar taart 2: Sachertorte!
Ik had geen enkel idee welk soort taart dit was maar wanneer ik Jonas vroeg welke taart hij graag wou zei hij: appeltaart & sachertorte! 
Dus ik heb het opgezocht op internet en kwam tot dit receptje:
Ingredienten:
•140 gram bloem
•140 gram roomboter
•160 gram suiker
•180 gram pure chocolade (70% cacaobestanddelen)
•8 eieren
•30 gram poedersuiker
•1 theelepel bakpoeder
•200 gram abrikozenjam (bij voorkeur Marillenmarmelade)
•200 gram chocolade voor glazuur
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Bereidingswijze
1.Splits de eieren;2.Smelt de pure chocolade "au bain Marie" en laat deze weer gedeeltelijk afkoelen tot ongeveer 45 graden.3.Klop de boter (kamertemperatuur) met de suiker tot een romige massa;4.Voeg de gesmolten chocolade bij en mixer het geheel goed door;5.Voeg de eieren onder voortdurend kloppen, geleidelijk hierbij;
6.Klop het eiwit samen met de 30 gram poedersuiker goed stijf;7.Voeg het eiwit bij de chocolademassa en roer het voorzichtig door elkaar;8.Meng de bloem en de bakpoeder goed door elkaar;9.Voeg de bloem bij de overige massa en roer alles voorzichtig door elkaar (moet luchtig blijven);10.Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de zijkanten goed in (bestrooi deze eventueel met wat bloem);11.Giet het geheel in de springvorm.
Zet de springvorm, net onder het midden, in de oven en laat deze, gedurende eerste 10 minuten, duimbreed open staan.
Sluit hierna de oven en zet de thermostaat op circa 160 graden. Bak de taart gedurende 50 minuten verder af.
Neem de taart uit de oven en laat deze (in de vorm) eerst even afkoelen.
Haal de taart hierna uit de vorm en snij hem in de breedte door de helft.
Doe de helft van de jam hierop en leg de boven en onderzijde weer op elkaar.
Bestrijk, met de overgebleven jam, de buitenzijde van de taart.
Smelt de chocolade glazuur en giet deze over de afgekoelde taart.



Traditioneel wordt op de taart, met melkchocolade –in schoonschrift- het woord "Sacher" geschreven. Dit heb ik dus niet gedaan MAAR ik heb het afgewerkt met zijn leeftijd:

Uit karton heb het getal 34 geknipt en deze heb ik dan boven de taart gehouden terwijl ik er poedersuiker over strooide.


Alle taartjes op de tafel en het feest mag beginnen!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen